Zawsze robię je "na oko", ale ostatnio zmierzyłam proporcje i mogę podać w miarę dokładny przepis.
Placki z cukinii
1 duża cukinia (lub 2-3 małe)
2-3 jajka
2 szklanki mąki kukurydzianej*
łyżka posiekanego świeżego estragonu**
łyżka posiekanego szczypiorku***
kilka łyżek oleju do masy+olej do smażenia
szczypta soli do smaku****
Cukinię myję, ścinam końcówki i ścieram ze skórką na tarce do jarzyn. Dodaję posiekaną zieleninę, jajka, olej i mieszam łyżką. Gdy jest w miarę jednolite, grzeję na patelni olej i dopiero wtedy wsypuję do masy cukiniowej mąkę, sól i znów mieszam.
Na rozgrzany olej kładę łyżka placki i rozpłaszczam. Gdy się przyrumienią, przekręcam na drugą stronę. Tak jak z plackami ziemniaczanymi.
Podana proporcja to około 30 minut stania nad patelnią;)
* Robiłam różne wersje, sprawdza się ew. kombinacja mąka kukurydziana +pszenna, ale z samą pszenną placki nie są takie dobre.
**Estragonu można więcej, ale gdy zdąża odrastać, to tylko łyżka. Wg mnie to dodatek konieczny.
***Szczypiorek już niekoniecznie.
****Raz zapomniałam o soli i nikt z jedzących nie zauważył, ale i tak dodaję jej niewiele, żeby cukinia nie puściła za dużo soku.
Zdjęcia z ostatniej produkcji:
Też lubię i w sezonie smażę :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła po brodzie. Cukinię w lodówce mam - jutro robię placki!
OdpowiedzUsuńMotylek
Cieszę się i trzymam kciuki, żeby się udały:) Moje i sąsiedzkie dzieci lubią je bardzo.
UsuńBardzo apetyczne:) Chętnie bym sobie zjadła takie placuszki.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!:)
Smakowitości aż pachną z ekranu:)))
OdpowiedzUsuń